Организаторите на наградите Оскар решиха британската актриса Андреа Райзбъро да запази

...
Организаторите на наградите Оскар решиха британската актриса Андреа Райзбъро да запази
Коментари Харесай

Андреа Райзбъро запази шанса за "Оскар" въпреки обвиненията в лобизъм

Организаторите на премиите " Оскар " взеха решение английската актриса Андреа Райзбъро да запази номинацията си макар подозренията за лобизъм и нечестни практики за популяризация. От Академията обаче обявиха, че методът, използван в акцията на нейния филм, " провокира безпокойствие ", предава Би Би Си.

Актрисата е измежду петте номинирани за най-хубава женска роля дружно със звезди като Кейт Бланшет ( " Тар " ), Ана де Армас ( " Блондинка " ), Мишел Йео ( " Всичко на всички места едновременно " ) и Мишел Уилямс ( " Семейство Фейбълман " ). Ролята ѝ на самотна майка алкохоличка донесе единствения успех на дребната самостоятелна продукция " За Лесли " на фона на многочислените номинации на останалите високопрофилни филми. Появата ѝ в влиятелната петорка повдигна редица въпроси, тъй като името ѝ не бе споменавано нито веднъж нито на предшестващите номинациите церемонии като " Златен глобус ", нито на оценките на Гилдията на актьорите в Съединени американски щати. Те обичайно са считани за значим знак за желанията на Академията.

Но в последните седмици преди номинациите Райзбъро получи суперлативи в обществените медии от звезди като Гуинет Полтроу, Сюзън Сарандън, Дженифър Анистън и Едуард Нортън. Приливът на подкрепа от високопоставени почитатели е проведен от брачната половинка на режисьора на кино лентата Майкъл Морис - актрисата Мери Макормак.  " Андреа би трябвало да завоюва всяка премия, която съществува, и всички, които към момента не са измислени ", написа Полтроу в Инстаграм. Кейт Уинслет пък беше хазаин на прожекция на " За Лесли " и определи ролята на Райзбъро като " най-великото женско осъществяване на екрана, което съм виждала в живота си ", напомня в. " Ню Йорк таймс ". За акцията се заприказва, откакто в обществената мрежа Reddit видяха, че няколко туита (включително и на Миа Фароу) употребяват една и съща фраза, за да хвалят продукцията:  " дребен филм с голямо сърце ".

Американската Академия за кинематографично изкуство и просвета се събра във вторник, с цел да ревизира дали " националната " кампания е нарушила нейните писани правила. Тя заключи, че казусът " не е достигнал до равнище, в което номинацията на кино лентата да бъде анулирана ". Главният изпълнителен шеф на Академията Бил Креймър добави: " Ние обаче открихме тактики в провеждането на акцията, които провокираха безпокойствие. Те се разискват непосредствено с виновните страни ".

Самата Райзбъро не е упрекната в корист.

Смята се, че нередностите около кампанията се свеждат до няколко съответни изявления, които не просто хвалят Райзбъро, само че и загатват нейните съперници - което е неразрешено. Внимание притегли пост в Instagram, споделен от формалния акаунт на " За Лесли ", който след това бе изтрит. В него се цитира Ричард Ропър от Chicago Sun-Times, който написа: " Колкото и да се възхищавах на работата на Кейт Бланшет в " Тар ", обичаната ми женска роля тази година беше на сходната на хамелеон Андреа Райзбъро ". Въпреки че няма нарушение от страна на рецензия, който е изразил мнението си, допустимо е акцията на филма да е проблематична поради избора на откъс, който съпоставя Райзбъро с Бланшет.

По същия метод актрисата Франсис Фишър лобира за Райзбъро, като в същото време загатва, че Бланшет, Мишел Йео, Даниел Дедуайлър и Виола Дейвис не се нуждаят от още подкрепа, тъй като те са " синоним за изключителна работа ". Първите две попаднаха в номинациите, но Дедуайлър и Дейвис (и двете чернокожи) не бяха номинирани.

Недоволството от слабото наличие на афроамериканци измежду номинираните за " Оскар " тази година до огромна степен е в основата на бунта против номинацията на Райзбъро. Чиноние Чукву, сценарист и режисьор на филма  " Тил ", в който основната роля изпълнява Дедуайлър, по-късно упрекна Холивуд и обществото като цяло в " безсрамна ненавист към чернокожите дами ". Академията бе упрекната, че ще раздаде следващите OscarsSoWhite ( " прекомерно бели " Оскари " ), въпреки че измежду номинираните за 2023 година има обилие от хора с друга раса. 7 от 20-те кандидати в актьорските категории са азиатци, а двама - чернокожи (Анджела Басет и Брайън Тайри Хенри).
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР